2019. január 15., kedd

Kenya - Nairobi és hegyek


Ma kicsit tovább tudtam aludni, mert még néhány motoron kellett javítani dolgokat délelőtt. Nyolc után keltem fel, és nyugodtan összepakoltam a dolgokat, sőt még arra is volt időm, hogy a teraszon ücsörögjek és élvezzem a kis szabadidőt. Dél körül ettünk egy keveset, és indultuk tovább. Nairobi maga a szemétdomb, teljesen zűrzavaros közlekedés, az épületek félkészek, vagy már romokban vannak, az utak katasztrofálisak. Az autók és kamionok fekete, szén korom mérget pumpálnak a levegőbe, olyan érzésem volt, mintha egy zárt mély bányába zártak volna, és valaki még plusz tüzelt is volna valamilyen gumikat. Ez a borzalom kb. nyolcvan kilométeren keresztül tartott, mire kiértünk a városból, azt nem is említve, hogy araszolva tudtunk csak haladni a borzalmas dugó miatt.

Megálltunk tankolni, és pénzt felvenni egy bevásárlóközpontban. A bejáratokon fémdetektoros kapukon ellenőriznek le mindenkit, mint a reptereken. Amikor már bent voltunk a bevásárlóközpontban, és a pénzautomatákhoz mentünk, akkor legalább hat géppuskás katonai ruhás ember vigyázott a rendre. Furcsa volt látni ezt a túlzott biztonsági intézkedést, és az a szomorú érzés hasított belém, hogy egy nap talán nálunk Európában is hasonlókat fogunk látni.

Viszont amikor már nem nagyvárosi környezetben motoroztunk, hirtelen meseszerű környezetben találtuk magunkat. Nagyon szép erdős természet váltotta le a bűzös betondzsungelt. A kicsi falvakat, amiken útközben haladtunk át nagyon autentikus tákolmány házak alkották, és rengeteg ember volt az utcákon, akik körénk gyűltek, amikor megálltunk, és kíváncsian figyeltek minket. Utunk az óriási 5000 méternél is magasabb kenyai hegy mellett vezetett, ami impozáns látványt nyújtott. Egy idő után a hegyekbe vezetett az utunk, és nagyon kacskaringós szerpentineken kellett vezetni, de a látvány, és a vezetés élménye felbecsülhetetlen volt.

Nagyon közel vannak egymáshoz a kis falvak, ezért folyton lassítani kell, és ráadásul minden falu elején és végén rengeteg fekvőrendőr töri meg a ritmust. Ráadásul a legtöbb fekvőrendőr semmivel sem különbözik az aszfalttól, nincs befestve, és ha nem figyel az ember, akkor nagyot koppan a lengéscsillapító. Voltak már olyanok, akik ilyen helyen görbítették el a felnit a motoron.

Sietnünk kellett, mert későn indultunk, és még a dugó miatt is rengeteg időt veszítettünk. Hat óra után elkezdett sötétedni, és itt olyan hirtelen lesz sötét, mintha egy kapcsolóval kikapcsolnánk a napot, nem olyan hosszan elnyúló a sötétedés mint nálunk északon Európában. Viszont ma is egy kicsit kellett vezetni sötétben, de nem volt olyan rossz, és fél nyolc körül megérkeztünk a szálláshelyünkre, ami a hegyekben van kb. 1700 m magasan.

Most elég hideg van, de bent alszunk egy puritán házban, így ma nem kell sátrat állítani. A tulajdonos lánya, aki kenyai, Hamburgban él a családjával, de most ő is itt van és nagyom finom helyi kajákat csináltak nekünk vacsorára. Ez most nem is kemping, hanem az ő privát házuk, és náluk alszunk ma este. Három terepruhás gépfegyveres rendőr is van itt, hogy vigyázzanak ránk és a motorokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése